Pe lângă plopii fără soț, adesea ați trecut…

Plopii_fără_soţ

Sursa foto: pompiliumanea.ro

Într-o zi, soțul a avut geniala idee să-mi propună să mergem la Plopii fără soț. Cred că știți celebra poezie a lui Mihai Eminescu pentru Veronica, devenită mai târziu și romanță. Ei bine, reperul lui în calea spre casa Veronicăi, există cu adevărat. Cei din Iași știu cu siguranță că există restaurantul ” Plopii fără soț”, iar alături ”Hanul Dacilor” și că undeva pe-acolo s-ar afla și vestiții plopi, mă rog, niște copaci despre care știe toată lumea.

Am ezitat, mi-a zburat mintea inițial la restaurantele de-acolo, nu-mi era foame, nu aveam nici măcar treburi în zonă. Apoi m-am gândit un pic, oare ce să facem acolo? Și cum soțul nu e persoana care să facă surprize, nici să fie imprevizibil, iar eu eram încă profund impresionată de ideea neobișnuită venită din partea lui, am zis ”hai!”.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sursa foto: pompiliumanea.ro

De câte ori am trecut pe-acolo, niciodată nu ne-am oprit la celebrii plopi. Am coborât în grădina pe care o formau trunchiurile groase. Băncile goale, cărările de printre copaci erau înnămolite, cu frunze uscate. În mijloc erau două buturugi arse și putrede, au fost cândva loviți de fulger, dar s-a încercat păstrarea a tot ce a mai rămas. Copacii sunt bătrâni, bolnavi, ar trebui cumva salvați și păstrați, dar oare se va întâmpla? Din 35, cât se zice că erau în 1883, cu trecerea anilor, au rămas doar 16 și jumătate și două cioturi. În față e bustul poetului, iar pe soclu se află o placă de marmură crăpată cu următoarea inscripție:
Pe lîngă plopii fără soț
Adesea am trecut,
Mă cunoșteau vecinii toți
Tu nu m-ai cunoscut.
Mihai Eminescu

Un plop, din spatele statuii, se desprinde în două, inițial am presupus că-s doi copaci, care au crescut prea aproape unul de celălalt, se pare că nimeni nu știe răspunsul misterului. Noi am ajuns la concluzia că e unul, sau cei doi îngemănați care au devenit unul…

Știți ce imagine am observat de printre plopi? Toți mergeau la restaurante, sau treceau pe lângă. Am avut un sentiment ciudat, parcă aș fi fost în centru unei ignoranțe. Din categoria acestor ”vinovați fără vină” făceam parte și eu până nu demult.

plopii-fara-sot-03Când puteți, când ajungeți prin Iași, sau prin zona Bucium, mergeți să-i vedeți, nu e nimeni acolo… poate doar vântul și amintirea unei poezii de cândva.

Pe lângă plopii fără soț, adesea ați trecut… Îi cunoșteau vecinii toți, voi nu i-ați cunoscut?

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *